Versag werkbezoek ‘Woongroep 50+ De Wiekslag’ Dronten

Donderdag 29 februari 2024 zijn we met een groep van 13 mensen op bezoek geweest bij ‘Woongroep 50+ De Wiekslag’ in Dronten.
We werden er allerhartelijks ontvangen in hun mooie gemeenschappelijke ruimte met koffie en iets lekkers erbij. Ondertussen hebben zij veel informatie gegeven over de woongroep, het ontstaan, hoe het nu gaat en wat het toekomstperspectief is. Er was genoeg ruimte om vragen te stellen.
Ook hebben we in kleine groepjes in enkele woningen mogen kijken.
Een werkbezoek geeft ook altijd de mogelijkheid om informeel met elkaar over ‘wonen’ te praten. Dit is vaak net zo divers als er mensen zijn. Mooi is te ontdekken wat de gemeenschappelijk noemer dan is. Emeline en Henk hebben gegevens aangeleverd voor dit verslag.

Van De Woongroep De Wiekslag waren aanwezig:

 • Jo Hulsman, zij is voorzitter van de vereniging De Wiekslag en met haar tweede termijn bezig. Kan verlengd worden in 3 termijnen van 3 jaar.
 • Theo Weststrate is de financiële man en bewoner vanaf het begin. Daarnaast technisch aanspreekpunt voor de openbare ruimte, directe lijnen met de corporatie, installateurs etc.
 • Joke Visscher die het lief en leed gebeuren coördineert
 • Algemene leden Marianne Zoeter en Jantina Wijshake.

Het idee van een woongroep is al ontstaan in 2002 door een burgerinitiatief van een vriendinnengroep met het idee van koop en huur. Na een jarenlange zoektocht en veel tegenwerking van 2 buren is het uiteindelijk in 2012 door de woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten [OFW] gerealiseerd met enkel huurwoningen. De eerste belangstellenden zijn er daardoor nooit komen wonen en de woningcrises in 2010 zorgde ervoor dat mensen hun huis niet verkocht kregen.
De samenwerking was en is prima met woningcorporatie OFW.
Nieuwe bewoners moeten ingeschreven staan bij de corporatie en bij deze woongroep. De ballotagecommissie van de Wiekslag bepaalt wie erin komt.
Pas gaande de ontwikkeling ging de corporatie ineens bezig met bodemwarmtepomp en energieneutraal wonen, zonnepanelen etc. Hierdoor is dit de eerste energiezuinige woongroep in Nederland geweest.
De vervanging van de filters van het ventilatiesysteem wordt maandelijks door hun technische club verzorgd. Per appartement is er een eigen warmtemeter.
Het is nu super energieneutraal, maar dit kunstje wordt blijkbaar niet meer herhaald, omdat het waarschijnlijk te duur is uitgevallen. De corporatie heeft wel onderdelen uit het concept elders ingebracht.

Er zijn 24 appartementen, van 85, 92 en 95 m2. Ieder appartement heeft 2 slaapkamers en 2 toiletten. Ieder appartement heeft ook een eigen berging op de begane grond.
De gezamenlijke ruimte is 100m2. Er is geen logeerkamer omdat ze dat niet nodig vond.
Huur voor een alleenstaande bedraagt € 740,00. Er zijn mensen die ook woningtoeslagen krijgen.

Complex ligt op prachtige plek, op de hoek van de wijk en van Dronten, met allemaal groen eromheen. Vlakbij is er klein winkelcentrum met van alles. De bus stopt bijna voor de deur.

De doelstelling van de woongroep is: Omzien naar elkaar, naoberschap, beetje zorg maar niet de professionele, die moet je zelf regelen.
Huidige leeftijden lopen van 61 tot 93 jaar. Inschrijven mag nu nog maar tot je 65e! Dit heeft met het verkrijgen van een afwisselende opbouw van de leeftijd te maken.
De bewoners hebben de inrichting betaald van de gemeenschappelijke ruimte en de aanleg van de tuin. Men maakt de gemeenschappelijke ruimte en gangen binnen zelf schoon. Het tuinonderhoud doen ze samen met een hovenier die het grove werk doet. Alles bij elkaar drukt het de servicekosten, het houd je jong en zorgt voor een gemeenschappelijke activiteiten.

De privacy blijft erg belangrijk, achter je voordeur bepaal je alles zelf. Je moet wel openstaan voor gemeenschappelijk wonen, verplicht meedoen in schoonmaken, tuin, bardienst etc., alles afhankelijk van wat je kan. Zo doet iedereen wat.
Er is ook vrijblijvend o.a. 2x per week koffiedrinken en een zondagmiddag borrel. Verder worden er incidenteel verschillende dingen georganiseerd zoals een tapasavond, kerst, oud & nieuw, af en toe uitjes in de buurt, fietstocht, boottocht enz.

Er zijn diverse werkgroepen, waaronder de beheers commissie. De kosten hiervoor bedragen €90 voor een alleenstaande en € 120 voor een echtpaar. Omdat de woning gehuurd wordt van een woningcorporatie is er ook geen VvE, de woningbouwvereniging regelt alles.

Van aspirant leden wordt verwacht dat ze al actief meedraaien zowel in vergaderingen als in de activiteiten. Ook al kan wachten jaren duren. De wachtlijst wordt steeds groter. Er staan nu 20 personen op.

De vereniging heeft ook een gezamenlijke kas. Nieuwe bewoners storten € 100 pp in de kas.
Elk appartement betaalt maandelijks via de huur extra € 27 voor de gezamenlijke ruimte. Daarvan mag een bewoner 1x per jaar gratis de ruimte gebruiken voor een feestje. Wil je het vaker huren dan kost dit €12,50 huur per keer. De koelkast wordt dan van tevoren leeg gemaakt en moet je zelf vullen.

Er is geen aparte ruimte voor je scootmobiel, de rollator kan in je eigen berging. De galerijen zijn vrij breed, staat daar een scootmobiel dan kan je er nog langs.

Tips van de voorzitter:

 1. Er is geen berging voor de gemeenschappelijke ruimte en keuken, beetje lastig soms.
 2. Er is geen aandacht besteed aan de akoestiek van de gemeenschappelijke ruimte: de huiskamer is snel galmend als er meer mensen zitten te praten.
 3. Denk ook aan de mannen: er is een biljart aangeschaft, die ook in de gemeenschappelijk ruimte staat (met een plaat erover)
 4. Er zijn geen regels voor het houden van huisdieren. Wel is er iemand geweigerd die 3 honden had (was “advies”).

Bestuur bestaat uit 5 leden. Bij financiële zaken mogen ze beslissen tot € 500, anders moeten alle leden zich erover uitspreken.
Er is 1x een voorjaarsvergadering, 1x een najaars en 1x Jaarvergadering. Het bestuur vergadert ongeveer 6x per jaar.
De ballotagecommissie laat potentiële nieuwe bewoners zichzelf voorstellen aan alle leden. Die mogen in principe de kandidaat wegstemmen.

Conflicten: in het begin wel wat maar eigenlijk verder nooit, wel kleine irritaties soms.

 • Er is iemand in het begin weggegaan, die ander beeld had van de woongroep
 • Iemand die alleen kwam omdat ze dringend huis nodig had na scheiding (met zoon)
 • Iemand die het te duur vond.

Lief en Leed wordt door 1 persoon gedaan, die zelf veel lief heeft ondervonden toen haar man stierf. Maar iedereen is behoorlijk lief voor elkaar zegt ze, komt er iemand uit het ziekenhuis, dan is er aandacht met bloemetjes, pannetjes eten en soep etc.

De voorzitter vertelt nog dat ze zich er eerst niet zo bewust van was, dat je meer geconfronteerd wordt met de dood, dan als je gewoon in een wijk woont. “De dood is altijd dichterbij”. Maar je moet het je ook weer niet te veel persoonlijk aantrekken, het is het verdriet van anderen. Ondersteuning in de vorm van extra aandacht blijft altijd belangrijk.

Tijdens de rondleiding merkten wij dat iedereen enthousiast was over het wonen in De Wiekslag.
De woningen worden als zeer prettig en voldoende ruim ervaren. En ze zijn veel in de tuin, ondanks het feit dat het een soort galerijflat is, alle grond eromheen is beschikbaar.
Bij de centrale ingang is een informatie en mededelingen bord. Hier staan activiteiten op maar ook centrale vragen en mededelingen die voor iedereen belangrijk zijn. Zo ziet iedereen bij binnenkomst wat er nieuw is en wat er gaat gebeuren.

Het was een topbezoek aan een prachtige woonvorm, vormgegeven zoals wij dat ook ambiëren.

Voor nog meer informatie zei: www.dewiekslagdronten.nl

______________________________________________________________________________________________________________________________________

20 mei 2023: Werkbezoek aan Woongroep Zandroos in Diever.

‘Verbinding in verscheidenheid’.

 

Ontvangst
We werden ontvangen in de gemeenschapsruimte waar we informatie kregen en vragen konden stellen. De opkomst was groot. Daarna mochten we bij 3 bewoners binnen kijken en de tuinen bewonderen. Hier liepen verschillende bewoners rond om informatie te geven. De sfeer was zeer plezierig en open.  Door het mooie weer konden wel lekker buiten zitten en met de bewoners praten. De woningen en tuin zag er prachtig uit. Heel sfeervol, gezellig en open. Bewoners waren ook zeer tevreden met het wonen in woongroep Zandroos.
Ontstaan

Zandroos is ontstaan uit een mannenpraatclub die in 2009 zichzelf de vraag stelde hoe ze wilden wonen in de toekomst. Daaruit is de vereniging Senioren woongroep Zandroos opgericht.
Beheersstichting

Woongroep Woonroos is eigendom van een beheersstichting.
Deze heeft een bestuur welke 2 x per jaar vergadert. De penningmeester is een accountant van beroep die ook in de woongroep woont. Dit is een hele steun om de organisatie en het financiële plaatje rond te krijgen.
Woningen
Sinds juni 2019 zijn de eerste woningen uitgegeven.

In totaal 22 woningen: 10 koop en 12 huur. Ze zijn allemaal verantwoordelijk voor het hele gebouw.
Aantal bewoners is op dit moment 20 vrouwen en 7 mannen.
Gemiddelde leeftijd is op dit moment rond de 70 jaar. Vanaf 45 jaar welkom.

 • Huurwoningen 70 m2.
 • Koopwoningen 90 m2
 • Koopwoning van 100m2 bestaat uit 1 laag. De huurwoningen en de koopwoningen van 90 m2 hebben er nog een boven bij te bereiken met een vlizo trap of een vaste trap welke de bewoners zelf gemaakt hebben. Hierdoor heb je nog wel een mooie ruimte erbij.

Alle woningen hebben een woongedeelte met een open keuken, 2 slaapkamers, grote kast voor verwarming en opbergen, badkamer met toilet, douche en wastafel. Dit alles gelijkvloers. In de woonkamer is een schuifpui naar een eigen terras. Dit terras kan aan de zijkant dicht zijn d.m.v. groen maar aan de voorkant lage begroeiing zodat het doorloopt in de gemeenschappelijke tuin. Bij de voordeur en schuifpui is een kleine drempel.
Belangrijk zijn duurzaamheid, ecologisch en spiritueel bezig zijn. Dat komt terug in de activiteiten, de bouw en in het gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp.
Bewoners hebben allemaal een verschillende behoefte van privacy en wat ze gemeenschappelijk willen doen.
Aan de rand van het terrein ligt de tuin welke wat uitgebreid is met toestemming van de gemeente op gemeentegrond. Daarachter ligt een groene zone met daarin een voedselbos van de gemeente en daarachter een natuurgebied.
De doorgaande weg die daar ligt is wel te horen. Als de bomen/stuiken hoger worden neemt het geluid ook af.
VVE

Voor de eigenaren van de koopwoningen. Maar de huurders zijn hier ook onderdeel van. Alleen over financiële zaken kunnen ze niet beslissen.
Verenging van bewoners

Iedereen is hier lid van. Ze vergaderen 1 x per mnd. Het eerste uur voor de leden en daarna komen de aspirant leden erbij. Dat zijn de mensen die door de toelatingscommissie aangemeld zijn als toekomstige bewoners. Zolang er geen plek is kunnen de aspirant leden al wel deelnemen aan activiteiten en ook een stuk van de vergadering van de vereniging van bewoners bijwonen. Zo kunnen ze de sfeer blijven proeven en hoe een en ander werkt.
Kringen/commissies

Zandroos kent verschillende kringen en commissies rond bepaalde activiteiten, zoals een kring gemeenschapsvorming, ecologisch leven en de buitenkring. De buitenkring houdt b.v. in de gaten of de gasboringen in de buurt doorgaan en onderneemt evt. actie. Ze geven ook voorlichting geven over onderwerpen b.v. plastic gebruik. Hier zijn ook mensen van buiten bij uitgenodigd. Ze organiseren ook het St. Jansfeest op 24 juli. Dit is een midzomernachtfeest. Er worden meer feesten georganiseerd, vaak gebaseerd op de seizoenen. De Zandroos kent antroposofische uitgangspunten, spiritualiteit en mediteren zijn belangrijk.
Vergaderingen

Het vergaderen verloopt op socratische wijze. Dit is gespreksvoering waarbij je nauwkeurig naar elkaar luistert voordat je een oordeel uitspreekt. De eerste ronde mag iedereen zeggen wat hij ervan vindt. Er mag wel een toelichting gevraagd worden waardoor er een verdieping kan komen maar geen oordeel gegeven. Daarna komen er rondjes waarbij je andere voorstellen mag doen. Zo kom je tot een afspraak. Het consent groeit in de discussie. Als dit echt niet lukt hebben ze nu de regel dat dan 75% het ermee eens moet zijn.
Zorg voor elkaar

Ze hebben ervaren dat de zorg in de coronatijd eigenlijk vanzelf liep.
Er zijn heus ook wel conflicten, maar iedereen heeft de intentie om eruit te komen.
Toelatingsprocedure

 1. Eerst spreek je uit dat je geïnteresseerd bent, dat het je wel iets lijkt. Dit laat je weten d.m.v. een mail.
 2. Je kunt dan belangstellende Je wordt dan uitgenodigd om algemene dagen, tuindagen of ander activiteiten mee te doen. Zo kun je wederzijds kennis maken of je wel buren wilt worden van elkaar. Dit kan wel 6-7 mnd. duren.
 3. Je kunt na ½ jaar ook van de mogelijkheid gebruik maken om te komen logeren. Dat gebeurt dan in een woning van een bewoner die b.v. een weekend weg is en daar toestemming voor gegeven heeft.
 4. Daarna kun je uitspreken dat je aspirant lid wilt worden. Er volgt dan een gesprek waarbij verdiepings-vragen gesteld worden. Als je wederzijds nog door wilt gaan met elkaar dan wordt je aspirant lid. Je betaalt eenmalig €50,-.
 5. Wanneer er dan een woning vrijkomt is er een grote kans dat je die kunt gaan kopen of huren.
  De toelatingscommissie bepaalt wat ze op dat moment nodig hebben. Waar is behoefte aan. De toelatingscommissie neemt een beslissing. Er ligt dus een heel traject aan vooraf.

De Zandroos is een actieve woongroep welke nu al verschillende jaren draait waarbij de ervaringen erg positief zijn. De energie welke ze erin steken wordt beloond door een prettig woonklimaat met aandacht voor elkaar en de omgeving.

https://woongroepzandroos.nl/  

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

21 maart 2023: Werkbezoek bij Polter 50+ in Almere.

GOED NABUURSCHAP

Algemeen
Na een voorspoedige rit werden we hartelijk in de prachtige ruime gemeenschappelijke ruimte. Nadat de koffie met iets lekkers geserveerd was volgde er een uitgebreid verhaal over het ontstaan en hoe het nu functioneert. Tussendoor was er voldoende ruimte om vragen te stellen. Van het bekijken van de gemeenschappelijk tuin en een woning werden we enthousiast.
De totale oppervlakte van het project is geschat 3500,- m2. Waarvan binnentuin 1200 m2, oppervlakte woningen 20 x 100 m2 = 2.000 m2, bergingen/voortuinen ca 300 m2.
Historie
In 2000 is er door Dhr. Polter [ook de naamgever] uit Almere het initiatief genomen tot het oprichten van een woongroep met als doel een gebouw of een groep woningen te realiseren waarin de leden/deelnemers zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.
Met vele omwegen, bijstellingen van de plannen en het opzetten van een Vereniging welke geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel, zijn ze uiteindelijk, samen met een adviseur, uitgekomen bij de woningcorporatie “Goede Stede”, die met hen in zee wilde gaan.

In 2006 zijn de woningen opgeleverd. 34 huurwoningen met sociale en vrije huur. De huidige 40 bewoners is wel een grote groep voor een woongemeenschap. Voordeel je kunt de kosten delen, nadeel is dat de groep bijna te groot is om makkelijk alles mee te regelen. Een woongroep met maximaal van 22 woningen lijkt beter.
Er is een startsubsidie verstrekt door de gemeente Almere [€750,-]. Ook is er op CPO gronden een subsidie aangevraagd welke €7.500 opleverde.  
Woningen
Gelijkvloers, zowel benedenwoningen als maisonnettes. Ogen ruim en prettig met openslaande deuren.
Wisselende oppervlaktes van 67, 88, 106, 113, 121 m2.
Huur tussen €745,- en €1100,- per mnd. Service kosten rond de €45,- per mnd.
Er bestond de mogelijkheid om intern te kunnen verhuizen als er zich een gelegenheid voordeed.
Hoe het Levensloopbestendig Wonen ingevuld was leverde nog wel discussie op. Drempels waren niet overal weg. Deuren openden ook niet overal handig.
Bij de keuken hadden ze de keuze uit een ‘Bribus’ basis keuken volgens vaste maten.
Per woning 1 toilet welke zich in de badkamer bevond. Deze was af te scheiden van de rest van de badkamer d.m.v. een vouwdeur.  De wens voor nog een apart toilet erbij kregen ze niet gehonoreerd tijdens de bouw. Iedere woning heeft een externe ‘kleine’ berging.
Gemeenschappelijke ruimte
Naast de woningen is er een gemeenschappelijke ruimte, een tuin en lift gerealiseerd.
Uitgangspunten voor gemeenschappelijk wonen zijn naast het zelfstandig willen wonen de nabuurschap -en gemeenschapszin onderschrijven. Dit werkt in de praktijk het beste in kleine groepjes. De coronatijd heeft wel voor een wat moeilijke tijd gezorgd. Dit wordt nu weer langzaamaan genormaliseerd.
Commissies
O.a.: Tuin, bewoners, ruimtefestiviteiten, wervingsselectie en toelatings-en kascommissie.
Daarnaast zijn er een aantal groepjes die een bepaalde activiteit doen: Fontein, sproei, container, spreadsheets, sleutellijst, schoonmaken, huishoudelijk reglement en statuten bijhouden, kasboek gemeenschapsruimte, wel en wee, website, Kopieerpotje bijhouden, koffie en tuindagen, koffielijst, coördineren kerstmaaltijd, planten watergeven, maaigroep, koffiezetapparaat schoonhouden.
Gezamenlijke activiteiten
Er zijn tal van activiteiten waardoor veel mensen een bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid. O.a. koersbal, jeu de boules, uitstapjes organiseren, 3 x p.w. koffie, vrijdagmiddag borrel, woensdagavond spelletjes avond, 1 x p.m. een tuin dag, 1 x p.m. samen eten.
Leeftijd
De gemiddelde leeftijd is op dit moment rond de 80 jaar. Dat komt ook doordat er bij de start veel bewoners dezelfde leeftijd hadden. Nu er mensen wegvallen komen er ook meer wat jongere mensen [50+] bij.
Huisdieren
Toegestaan zolang ze binnenblijven, of op eigen terras.

Afscheidingen tussen de woningen volgens afspraken. Niet hoger dan 1.80. Wel altijd overleggen met de buren.
Conflicten
Waar mensen bij elkaar zijn die samen dingen af moeten spreken komen er altijd wel spanningen naar boven. Dit moet goed opgelost worden. Kan veel geduld vragen. Soms kan een buurtbemiddelaar helpen.

Toelating nieuwe bewoners.

 • Op woningnet wordt de huurwoning aangeboden.
 • Belangstellenden kunnen een reactie geven.
 • Goede Stede geeft er ongeveer 20 door aan de toelatingscommissie van Polter 50+.
 • Zij nemen contact op met alle aanmelders Hierbij vallen al gelijk veel aanmeldingen af omdat mensen zich niet goed georiënteerd hebben door velerlei redenen.
 • Daarna volgen er gesprekken.
 • De woongroep kan invloed uitoefenen op de toelating in samenspraak met Goede Stede.

Toelatingscommissie
Hier zitten 3 bewoners in die gesprekken voeren met de belangstellende. Er bestaat een belangstellenden lijst, dan ben je aspirant lid. Potentiële huurders moeten ingeschreven zijn bij de woningbouwvereniging. Afhankelijk van de samenstelling kan men bewoners voorrang geven. B.v. nu echtparen of jongeren.  

Zorg
Heb je zorg nodig dan moet je dit zelf regelen. Mocht je dit niet kunnen dan kan iemand anders je helpen met de aanvraag. Dit gaat nog steeds heel goed in Almere. Het is niet de bedoeling dat de gemeenschap mantelzorg levert.

Winkels
In de buurt op 7 min afstand met fiets of scootmobiel. De gemeente had een paar scootmobielen in bruikleen gegeven maar dat werd nu weer teruggetrokken. Dat is een tegenvaller.

Slotwoorden van Anne, bewoner van Polter 50+: 86 jaar.

Wonen in een groep is zoiets als leven in een familie,
een wisselwerking van geven en nemen.
Het is eerder een UITDAGING dan een oplossing,
meer een avontuur dan alleen maar rustig onder de pannen zijn.
Met andere woorden: een nieuwe spannende levensfase.
Het houdt je scherp en actief en daardoor kunnen we langer en
prettiger zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

16 november 2022 Excursie Zeewolde 'DE MOLENHOF'.  I
Op dinsdag 21 juni is de oplevering van de Molenhof in Zeewolde feestelijk gevierd met een onthulling van een plaquette en straatnaambord. Deze mijlpaal werd gevierd door toekomstig bewoners, aannemer Haafkes, woningcorporatie Woonpalet en Knarrenhof.

16 november 2022 zijn wij hier op bezoek geweest. Wij werden hartelijk ontvangen en een aantal bewoners hebben ons veel verteld over het ontstaan en verloop van de realisatie van dit Knarrenhof. Daarnaast mochten we ook een aantal woningen bezoeken.  Goed om zo met elkaar te kunnen kijken en praten over een woonvorm. Het was een inspirerende middag.

Klik HIER voor een reportage van Omroep Flevoland

Klik HIER voor een artikel in Zeewolde Actueel

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Maak jouw eigen website met JouwWeb